Proeses. Pere Ferrés-Costa (1888-1915)

Aproximació a les vicissituds de la curta vida de Pere Ferrés-Costa a través de diversos mòduls que corresponen als continguts de l’exposició que es va fer a Sant Vicenç dels Horts en motiu del centenari de la seva mort. En primer lloc, es tracta la seva col·laboració des de ben jove com a mestre auxiliar a l’Hospitalet de Llobregat i en segon lloc, la seva incursió en la literatura i els incesants viatges que va fer. Sabreu també com va morir tràgicament al camp de batalla i podreu constatar quin reconeixement local, nacional i internacional va tenir per aquest fet.

Vídeo de suport a l’exposició

Fons d’imatges de la Primera Guerra Mundial (Ateneu Barcelonès) La Primera Guerra Mundial, conflicte armat a escala internacional que tingué lloc del 1914 al 1918, va involucrar a totes les grans potències mundials, repartides en dos bàndols: l’Aliat i el de les Potències Centrals. El fons de fotografies de la Primera Guerra Mundial es composa per un ric conjunt d’instantànies d’alguns dels principals escenaris de batalla a Europa. Destaquen les imatges del front occidental a la línia Somme-Verdun en el bàndol Aliat liderat pel general Joffre. També hi ha imatges del front balcànic a Macedònia i Sèrbia (Podeu clicar sobre la banderola per visionar l’exposició del fons d’imatges).     Relació de llibres i altres recursos documentals que permeten contextualitzar la vida i l’obra de Ferrés-Costa i l’època de la Gran Guerra.

CATALUNYA I LA GRAN GUERRA

ESCULIES, Joan; MARTÍNEZ FIOL, David. 12000! ELS CATALANS A LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL. Barcelona: Ara Llibres, 2014 ISBN 9788415642718 12.000! dona llum a un dels fets més oblidats de la nostra història: la presència de milers de soldats catalans a la Gran Guerra. Qui van ser aquests catalans? En nom de quins ideals i on van lluitar? Se”ls donava suport des de Catalunya? Van formar part de la propaganda per internacionalitzar el catalanisme? Fruit d’una investigació rigorosa, i aportant tots els testimonis i tota la documentació disponibles, els historiadors Joan Esculies i David Martínez Fiol ens ofereixen una apassionant reconstrucció d’uns episodis pràcticament desconeguts de la història bèl·lica catalana.  

GAZIEL. EN LAS TRINCHERAS. Barcelona: Diéresis, 2009 ISBN 9788493399771 Selecció inèdita de les millors cròniques de guerra escrites per Gaziel -pseudónim del periodista català Agustí Calvet-, considerat un dels mestres del periodisme del segle XX. A les pàgines del llibre, hom viu el curs de la Gran Guerra a través d’un testimoni emotiu, penetrant i pacifista, visionari en la seva comprensió de les causes i efectes de la primera guerra de masses. És la visió d’un dels primers corresponsals de guerra, que va recórrer els fronts francès i balcànic, de Verdun fins a Sèrbia, es va internar a les trinxeres i va arriscar la seva vida equipat amb màscara antigàs i sota el foc dels franctiradors.  

SAFONT PLUMED, Joan. PER FRANÇA I ANGLATERRA. LA I GUERRA MUNDIAL DELS ALIADÒFILS CATALANS.  Barcelona: Acontravent, 2012 ISBN 9788415720010 L’any 1914, la Primera Guerra Mundial -també coneguda com la Gran Guerra- va ser l’esdeveniment que va fer entrar el món al segle XX. A la Catalunya que veia néixer la Mancomunitat, enclavada dins una Espanya neutral, el gran conflicte europeu es va viure amb passió, entusiasme i amb una divisió total entre germanòfils i aliadòfils. Aquest grup majoritari, format per professionals liberals i la petita burgesia, va abanderar-se per França i Anglaterra amb la voluntat de situar el país al bell mig dels ideals nacionals, liberals i democràtics que estaven en joc als camps de batalla i poder participar de la nova Europa que s’hauria de construir amb la victòria aliada. Amb aquest entusiasme aliadòfil, un grup de periodistes, dibuixants, polítics i intel·lectuals, molts d’ells membres de la Penya Gran de l’Ateneu -educats en la cultura francesa-, va decidir fundar la revista Iberia, que del 1915 al 1919 va esdevenir la publicació capdavantera dels defensors de l’entesa franco-britànica.

Per a la contextualització històrica de la la Gran Guerra es proposa el número monogràfic que la revista Sapiens dedicà a LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL (núm. 143 de juny de 2014) i el volum VI de la Història de Catalunya, dirigida per Pierre Vilar i publicat per Edicions 62. Aquest volum, redactat per Josep Termes, sota el títol genèric De la revolució de setembre a la fi de la guerra civil, abasta el període que va des de 1868 al 1939. Altres espais per ampliar i contextualitzar el conflicte són el web de la revista Sàpiens sobre la Primera Guerra Mundial i el Fons d’imatges de la Primera Guerra Mundial de l’Ateneu Barcelonès.

OBRA DE PERE FERRÉS-COSTA

FERRÉS-COSTA, Pere. PROESES D’AMOR I PATRIOTISME. Barcelona: Impremta Ràfols, 1916. Obra pòstuma editada per subscripció popular amb aportacions de Vives i Borrell i Pau Modolell, que recull l’obra poètica i les cròniques, tant des de Rússia com del front, de Ferrés-Costa.  

FERRÉS-COSTA, Pere. POESIA. Barcelona: Ilustració Catalana. Aquest volum, el 244, de la col·lecció Lectures populars. Biblioteca d’autors catalans, recull una selecció de poemes de Pere Ferrés-Costa. El pròleg, tot i no estar signat, és de Víctor Català.      

REFERÈNCIES DE L’EXPOSICIÓ

BUSQUETS I PUNSET, Anton (Compilació). APLEC. Girona: Dalmau Carles Pla, 1923 Amb aquesta antologia editada per primer cop el 1906, el pedagog Busquests i Punset donava, com resa el subtítol de l’obra, uns models en vers i en prosa del nostre renaixement per a ús de les escoles de Catalunya, Mallorca, València i Rosselló.

CHÉJOV, Antón P. LA GAVIOTA / TÍO VANIA. Barcelona: Alba, 2010 (Artes escénicas) ISBN 9788484285571 Edició de les dues peces teatrals de Chéjov amb comentaris de l’actriu Maria Chitau, de Konstantin Stanislavski i del crític Konstantin Rudnitski sobre els primers muntatges d’ambdues obres. Relació d’algunes novel·les ambientades a l’època de la Gran Guerra.

BEZSONOFF MONTALAT, Joan Daniel. LA GUERRA DELS CORNUTS. Barcelona: Empúries, 2004 ISBN 9788497870252 El tinent Alexandre Pagès, un rossellonès a les ordres de l’exèrcit francès, cau ferit durant la Primera Guerra Mundial. Els serveis secrets aprofiten la seva baixa per destinar-lo al Consolat francès de Barcelona amb una missió secreta: reclutar joves patriotes catalans perquè s’allistin a l’exèrcit aliat amb la promesa que, un cop acabada la guerra – o fins i tot gràcies a la guerra -, Catalunya podria ser un país independent. La guerra dels cornuts ens revela una cara poc coneguda de la nostra història. La implicació dels catalans en la Primera Guerra Mundial no va consistir només en la complicitat dels industrials.  

CHEVALLIER, Gabriel. LA POR. Barcelona: Quaderns Crema, 2009 ISBN 9788477274643 Excel·lent novel·la, en part autobiogràfica, sobre les vivències d’un soldat francès a la Gran Guerra, la Primera Guerra Mundial: al front, la convalescència a l’hospital, l’absurditat de tot plegat, la por, la gana. Un relat molt ben escrit sobre la guerra, sobre totes les guerres, cru, realista i sense concessions, lluny de la idea mística i patriotera que moltes pel·lícules i llibres ens volen fer empassar. Amb aquest llibre, que Chevallier va publicar l’any 1930, l’autor va ser acusat de promoure un esperit antipatriòtic. Fins fa ben poc, ‘La por’ havia estat ignorat.  

ECHENOZ, Jean. 14. Barcelona: Raig Verd, 2013 (Llampec) ISBN 9788415539605 El llibre conta el canvi transcendental a les vides de cinc joves, de 20 a 30 anys, amb l’arribada de la guerra. Un dels protagonistes passeja de forma plàcida en bicicleta pel camp francès, l’estiu, dies abans que els canons ho silenciïn tot. Un cop de vent anunciarà la tragèdia que el lector coneix perfectament però que Anthime no sap, un nom que Echenoz recupera de la inscripció que observà en una tomba al cementiri de Picardia. La població s’il·lusiona amb la guerra, amb les mobilitzacions, amb la possibilitat de servir al país, de viure l’experiència forta de la guerra com una aventura curta i tornar fet un heroi o, si més no, amb la vivència enriquidora de la guerra. Tots sabem, excepte els protagonistes, que el final tràgic no serà una circumstància interessant. Echenoz s’encarrega de recordar-nos que la realitat serà diferent. La ingenuïtat dels inexperts soldats, acaramullats en tren camí de la guerra, aviat desapareixerà. La gran història transcorre a ’14’ a partir d’històries petites com els problemes de l’uniforme militar o la metàfora del ferotge futur de la realitat dels animals, grans i petits, en una guerra. El soroll de les bombes construeix una imatge de silenci ensordidor als 15 capítols del llibre.  

FAULKS, Sebastian. LA CANCIÓN DEL CIELO. Barcelona: Seix Barral, 2009 ISBN 9788432228575 En 1910 , quan el jove anglès Stephen Wraysford viatja a França per estudiar l’empresa tèxtil de René Azaire . Coneix a Isabelle amb la qual viu un inoblidable romanç. Però la seva felicitat serà breu , ja que Isabelle el deixa i ell retorna al seu país. Sis anys més tard tornarà a França per combatre a la Gran Guerra. L’autor es mostra com un consumat narrador. la detallada descripció de la batalla del Somme, rica en detalls històrics i immensa, tant per l’èpica de la narrativa com per les crues descripcions del camp de combat, li ha valgut la seva comparació amb escriptors de la talla d’Ernest Hemingway . L’obra és una brillant reflexió sobre l’ànima humana i l’esperit del segle XX.  

HASEK, Jaroslav. LES AVENTURES DEL BON SOLDAT SVEJK. Barcelona: Proa, 1995 (A tot vent) ISBN 9788482560120 Hereu de Cervantes, Rabelais, Fielding o Sterne, en la segona dècada del segle XX l’escriptor txec Jaroslav Hašek va donar vida a l’entranyable i humil soldat Švejk, enrolat a les files de l’exèrcit austrohongarès durant la Primera Guerra Mundial. Les divertidíssimes i sorprenents aventures d’aquest simpàtic murri modern, estúpid i savi alhora, menyspreat pels estaments militars –«la comissió em va declarar oficialment idiota. Sóc un idiota oficial.», arriba a declarar el mateix Švejk–, constitueixen un manifest antibel·licista de primer ordre, una proclama satírica i irreverent contra la futilitat i el sense sentit de la guerra narrada des de l’òptica d’un idiota genial.  

LEMAITRE, Pierre. ENS VEUREM ALLÀ DALT. Alzira: Bromera, 2014 (L’Eclèctica) ISBN 9788490262610 Ens veurem allà dalt, fa un retrat cru i emotiu de la Primera Guerra Mundial, una mirada a la postguerra i les conseqüències que van patir els qui van participar, malgrat i el paper que els hi va tocar jugar un cop va arribar la pau. Precisament els protagonistes de la novel·la, Albert Maillard i Édouard Péricourt són dos joves antiherois que s’han salvat de la mort, però que han quedat marcats per sempre per la guerra. Ens veurem allà dalt, també tracta el negoci de la guerra i la picaresca d’alguns per poder sobreviure. Els dos soldats un cop finalitzada la guerra aprofiten part del fervor patriòtic per enriquir-se per mitjà d’estafes i demanar als ajuntaments erigir estàtues i monuments dedicats als soldats morts durant la guerra. Aquesta no és l’única estafa que apareix a la novel·la perquè el tinent Aulnay Pradelle també compta amb el seu propi pla per enriquir-se basant-se en un cas real que va provocar un gran escàndol a França. La recuperació de cadàvers dels soldats que morir en la Primera Guerra Mundial per ser enterrats al costat dels seus familiars va suposar una estafa un cop es va saber que molts dels taüts on teòricament allotjaven cossos de soldats, en realitat estaven plens de sorra.

ROTH, Joseph. LA MARXA DE RADETZKY. Barcelona: Proa, 1985 (A tot vent) ISBN 9788484373339 Durant la batalla de Solferino, el subtinent Joseph Trotta salva la vida de l’emperador, gesta per la qual és ascendit a capità i rep el títol de baró. Però l’heroi de Solferino és un home senzill i esquiu, i no suporta la deformació de la veritat. En llegir en un llibre de text del seu fill com s’exagera retòricament la seva “heroïcitat”, sent la necessitat de renunciar als galons i decideix prohibir al seu fill la carrera militar. Aquest, gràcies al favor del sobirà, viurà com a subgovernador de l’Imperi. Finalment, el nét, en qui els instints familiars de sinceritat i de llibertat són alterats per un avorriment singular de la vida, intentarà retrobar la grandesa del seu avi en la Primera Guerra Mundial.A través d’aquestes tres generacions, La Marxa de Radetzky evoca el declivi i la caiguda de la vella Àustria absolutista.  

BOYNE, John. QUEDEU-VOS A LA TRINXERA I DESPRES CORREU. Barcelona: Fanbooks, 2013 ISBN 9788415745426 El dia que esclata la Primera Guerra Mundial, el pare de l’Alfie Summerfield promet que no anirà mai a lluitar. Just l’endemà trenca la promesa i quatre anys més tard, l’Alfie encara no sap on és el seu pare, només que es troba lluny i en una missió secreta. Un dia, mentre neteja sabates a l’estació de tren de King Cross, l’Alfie veu inesperadament el nom del seu pare escrit entre un munt de papers que pertanyen a un metge militar. Atordit i confós, el noi s’adona que el seu pare és en un hospital amb unes condicions especials. L’Alfie està decidit a rescatar-lo d’aquest estrany i inquietant lloc. De l’autor de “El noi del pijama de ratlles”.  

HARTNETT, Sonya. EL BURRET DE PLATA. Barcelona: Vicens Vives, 2010 (Cucanya) ISBN 9788468200330 Cocó i la seva germana Marcelle troben al bosc un oficial de l’exèrcit britànic. El tinent Shepard ha perdut la vista en el combat i fuig, horroritzat, del front de guerra. Les nenes s’escarrassen en ajudar-lo i ell, en senyal d’agraïment, els explica quatre relats relacionats amb un amulet que guarda amb mota cura: un burret de plata. Mentre les dues germanes ajuden el tinent i intenten retornar-lo a casa, van descobrint els profunds valors  que els contes i aquest preuat amulet amaguen: l’amor als altres, la generositat, el coratge i la lleialtat.

MORPURGO, Michael. CAVALL DE GUERRA. Barcelona: Estrella Polar, 2011 ISBN 9788499324678 Joey, un intel•ligent i fort cavall, cau en mans d’un granger. El seu fill Albert el ciudarà vencent les reticències del seu pare que acaba venent a l’animal a l’exèrcit. L’amistat entre el cavall i l’Albert és tan forta que aquest últim promet que allà on sigui l’anirà a trobar. L’acció ocorre durant la Primera Guerra Mundial i Joey es convertirà en un cavall de batalla que passarà de mà en mà –a moments se sentirà estimat i valorat i en d’altres moments la seva gran noblesa serà trepitjada-; veurà morir al seu gran amic, el cavall Topthorn; vagarà per la Terra de ningú; serà admirat per ambdós bàndols; i acabarà carregant morts i ferits, jugant-se la vida per salvar multitud de vides humanes. Tanmateix, la vida és poderosa i Joey i Albert es retrobaran de nou i, aquesta vegada, serà ara l’Albert i els seus companys qui salvaran la vida de Joey.  

ADLARD, Charlie; MORRISON, Robbie. LA MUERTE BLANCA. Barcelona: Planeta Cómic, 2014 ISBN 9788416051625 Generalment, quan hom fa referència a la Primera Guerra Mundial pensa en la guerra de trinxeres i les batalles de Verdun o del Somme. La muerte blanca ens trasllada a un altre escenari d’aquest conflicte: els Alps i els enfrontaments entre l’exèrcit italià i l’austríac. Allà, tots dos bàndols tenien un enemic comú: el fred i la neu. Aquesta novel·la gràfica narra les experiències de diversos soldats italians en aquest front bèl·lic. La lluita per la supervivència, més que la lluita per derrotar l’enemic, són el motor que impulsa aquests homes, que pateixen unes condicions terribles.

CRUCHAUDET, Chloé. DEGENERADO. Madrid: Dibbuks, 2014 ISBN 9788415850380 Cruchaudet no se centra en el conflicte bèl·lic, sinó que explica les peripècies de Paul Grappe, un desertor de l’exèrcit francès. Degenerado està basat en fets reals, i l’autora es va inspirar en l’assaig La garçonne et l’ assassin, de Danièle Voldman i Fabrice Virgili. Paul i Louise, la seva esposa s’estimen i es casen. Però l’esclat de la Gran Guerra els separa. Paul, que vol escapar-se com sigui de l’infern de les trinxeres, deserta i es reuneix amb Louise a París. Està fora de perill, però s’ha d’amagar en una habitació d’hotel. Per poder sortir d’aquesta vida clandestina, a Paul se li ocorre una solució: canviar d’identitat. A partir d’ara passarà a dir-se Suzanne. El 1925 arriba l’amnistia per als desertors i tot pot tornar al seu curs normal. Suzanne pot tornar a ser Paul. És, però, una bona notícia ?  

SACCO, Joe. LA GRAN GUERRA. JULIO 1916. EL PRIMER DÍA DE LA GUERRA DEL SOMME. Barcelona: Reservoir Books, 2014 ISBN 9788439727514 Història gràfica en forma de llenç de 7,3 metres de llargada on narra el primer dia de la Batalla del Somme. L’1 de juliol de 1916 és considerat el dia més sagnant de la I Guerra Mundial. En tan sols una jornada varen morir uns vint mil soldats i quaranta mil en van resultar ferits, Sacco en 24 escenes panoràmiques fa sentir el brogit i la mort en un escenari on hi habiten milers de personatges. El que fa especialment interessant a aquesta obra, a més de la meravellosa demostració artística de Sacco, és que hom pot observar totes les fases de la guerra de trinxeres. Des del palauet allunyat del front en què s’allotja el general Douglas Haig, fins als soldats ferits en la infermeria, passant pels soldats que alegrement es dirigeixen al camp de batalla.  

TARDI, Jacques; VERNEY, Jean Pierre. ¡PUTA GUERRA! (1914-1919). Barcelona: Norma, 2010 ISBN 9788467901009 És una obra antibel·licista que relata els horrors que van patir els soldats durant la Gran Guerra. Tardi aconsegueix transmetre l’absurd de la guerra i el drama que va suposar per a milions d’europeus. Permet observar l’evolució de la Primera Guerra Mundial, fase a fase, ja que la narració es divideix en 5 capítols que corresponen cadascun a un any del conflicte. S’inicia el 1914 amb la il·lusió inicial de derrotar de manera fàcil i ràpida l’enemic. 1915 i 1916, a continuació, narren com afecta, l’estancament dels avenços militars, als soldats, la creació de les trinxeres i algunes de les principals batalles del conflicte. A mesura que la guerra avança, Tardi reflecteix amb mestria la degeneració dels combatents i les seves ganes que la guerra acabi de la manera que sigui. ¡Puta Guerra! inclou un dossier elaborat per l’historiador J.P. Verney sobre el conflicte.

TARDI, Jacques. LA GUERRA DE LAS TRINCHERAS. Barcelona: Norma, 2014 ISBN 9788498479560 Sense un protagonisme únic, el llibre recorre, amb el fil conductor de les trinxeres, les peripècies de diversos personatges, persones de carn i ossos, que, en tots els casos, acaben morint com una part de l’engranatge de la guerra. La trinxera és el fil conductor de les històries, tristes, sòrdides i molt doloroses, que serveixen d’excusa per exposar, de manera molt documentada, els aspectes centrals del conflicte. Al llarg de l’obra es coneix la història de persones que són utilitzades pel poder i dirigides per inhumans comandaments militars cap a la mort com a autèntica carn de canó. De fet, fa la impressió que són armes i no persones. El fang, els morts sobre els filats, la pudor i, sobretot, la por apareixen en una narració molt allunyada de l’heroisme que acostuma a presidir aquest tipus de relats. Aquí, la majoria dels personatges aposta per mètodes d’autolesió o per la confraternització amb l’enemic per tal d’acabar amb la seva participació en una part de la Història que ningú hauria d’haver consentit.

ZIDROU; PORCEL, Francis. EL FOLIES BERGÈRE. Barcelona: Norma, 2013 ISBN 9788467911923 El retrat de les trinxeres que han creat Zidrou i Porcel és molt realista. La mort, la fortor i la podridura són molt presents i mostren amb gran cruesa les dures condicions de vida dels els soldats. Una obra en què la influència de Tardi és prou clara. La 17a Divisió d’Infanteria va decidir posar-se el nom del cabaret parisenc El Folies Bergère, en una mena de autoparòdia sobre la seva situació i amb l’esperança d’un cop acabada la guerra assistir tots junts a una funció. La galeria de personatges de la divisió són un bon reflex de la França de l’època i malgrat la terrible situació que els ha tocat viure són capaços de mostrar un gran sentit de l’humor. Hi ha personatges memorables , com el caporal Verrat o el soldat Rubignoles, però tot “millora” amb l’arribada d’un capellà que té la missió d’investigar els successos paranormals que estan passant al front.  

ÀLBUM IL·LUSTRAT

CALI, Davide; BLOCH, Serge. L’ENEMIC. Barcelona: Takatuka, 2008 ISBN 9788493676605 Un soldat s’està dins d’una trinxera, intentant eliminar l’enemic de l’altra banda. A primer cop d’ull sembla que el soldat estigui sol; i que a l’altra banda, en una altra trinxera, hi hagi també un altre soldat solitari que l’espera. Aquesta situació, enmig d’un conflicte bèl·lic, reforça el caràcter de reflexió del personatge al voltant de la guerra i el seu sentit. El soldat espera, està vigilant, amb l’ànima en suspens, dispara un tret, fa foc per escalfar el poc ranxo que té, sap que l’enemic també en fa, i pensa que deu estar sol com ell. Una persona pot matar una altra persona, encara que li diguin que és enemiga? Només el diàleg pot acabar amb una guerra!  

APPS PER A DISPOSITIUS MÒBILS

TIMELINE Aquesta app per a Ipad vol ser una història definitiva sobre la Primera Guerra Mundial, i compta amb una innovadora línia de temps interactiva que revoluciona la forma en què la història pot ser vista i entesa.

THE FIRST WORLD WAR. STORY – BBC HISTORY MAGAZINE App per a Ipad que explora els esdeveniments claus i els personatges d’una guerra que es va perllongar des de 1914 fins el 1918. Elaborat per l’equip de la BBC History Magazine, aquesta aplicació proporciona una guia multimèdia dels orígens de la guerra, les grans batalles, la vida a les trinxeres, el front intern i l’armistici incòmode.

LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL Aquest conflicte va ser pitjor que qualsevol altra guerra que hagués conegut el món fins aleshores. L’aparició d’una tecnologia bèl·lica mai abans coneguda, va provocar la mort de més persones i es va fer més mal que mai en qualsevol conflicte internacional. Iniciada el 1914 després de l’assassinat de l’arxiduc Francesc Ferran, l’impacte d’aquesta conflagració provocaria l’alarma mundial. App per a Ipad.

WORLD WAR I Aplicació per a Android amb fets, cites, informació, fotos, vídeos i altres informacions sobre la primera guerra mundial.

WORLD WAR I INTERACTIVE App per a Ipad. World War Interactive descobreix un dels majors conflictes de la història de la humanitat en una interfície molt innovadora. L’aplicació ofereix una experiència interactiva completa amb fotos, vídeos, àudios, línies de temps, articles, etc.

WAR 14-18 Un vell diari de campanya és descobert en un àtic. Les seves pàgines groguenques, expliquen la vida a les trinxeres. D’un dia a un altre ens explica la vida d’un brigada britànic Andrew Naylor, a partir de la investigació d’un jove cineasta que segueix els passos del seu besavi a l’infern de la Gran Guerra. App per a Ipad

 ANNEAU DE LA MÉMOIRE. NOTRE-DAME-DE LORETTE El Conseil Régional Nord-Pas de Calais proposa una aplicació per a Ipad per guiar la visita de l’Anneau de la Mémoire, prop de Notre-Dame-de-Lorette à Ablain-Saint-Nazaire. És un dels escenaris de la batalla d’Artois on morí Ferrés-Costa.

DOGFIGHT Aplicació per a Android. És un simulador de vol que permet recrear les batalles aèries de la Primera Guerra Mundial.

VALIANT HEARTS. THE GREAT WAR Joc que permet viure la commovedora historia de quatre herois oblidats de la Primera Guerra Mundial. És una novel·la gràfica interactiva que combina acció,  i aventura. Valiant Hearts: The Great War es un joc en 4 episodis inspirat en cartes de la Primera Guerra Mundial. App per a Ipad.  

WAR HORSE El clàssic de Michael Morpurgo que Steven Spielberg traslladà a la gran pantalla, enriquit amb un audiollibre, entrevistes a experts i una línia de temps interactiva. App per a Ipad.  

Descarregueu el tríptic amb la guia de lectures de l’exposició novel·les adreçades al públic juvenil que estan ambientades a la I Guerra Mundial.

One thought on “Proeses. Pere Ferrés-Costa (1888-1915)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.